Binnenkort volgt hier het archief van het eendenmuseum

De Eendenplakboeken van Ben Beek

In 2023 kreeg het 2CV-museum in Andijk een donatie van 10 plakboeken met bijna 2000 knipsels over de 2CV.
Het zijn de plakboeken van Ben Beek, in de jaren ’50 woonachtig in IJmuiden. De oudste plakboeken zijn dus al bijna 70 jaar oud.
Ben was kruidenier die zijn waren per bakfiets bezorgde. Zoals blijkt uit een sinterklaasgedicht uit 1954, was zijn grote wens een auto te bezitten. Dat werd in 1956 een 2CV AZCommerciale.
Niet alleen knipsels, maar ook eigen foto’s zijn bewaard gebleven in de 10 albums, steevast voorzien van (vaak oubollige) bijschriften en helaas weinig bronvermelding.

Ben Beek was een trouwe Citroënrijder. Na de AZC, volgde in 1962 een AZ en als derde een AZAM6. In 1968 werd overgestapt op een Dyane waarna nog enkele Ami8 en Visas volgden.

Ben hield in zijn boeken alles bij waar een 2CV in voor kwam; evenementen, reizen, advertenties en ongevallen uit de kranten. Zelfs werd een lijst bijgehouden van bedrijven die een 2CV als figurant in hun advertenties gebruikten, hierover correspondeerde hij met Citroën Nederland.

Ben was lid van de 2CV-Club Nederland (10.000 leden op het hoogtepunt) en verknipte het clubblad ‘Het Lelijke Eendje’ om in de boeken te plakken. Ook Citroënfolders moesten eraan geloven.

Op deze webpagina’s kunt u een selectie uit de plakboeken ven Ben Beek zien.